Muzeul „Vasile Pârvan” din Bârlad va găzdui, sâmbătă, inaugurarea planetariului pentru nevăzători, o premieră pentru judeţul Vaslui. Planetariul reprezintă o construcţie specială, ce conţine o cupolă pe care sunt fixate constelaţiile. Planetariul oferă nevăzătorilor posibilitatea să "călătorească" printre stele, explică muzeograful Dumitru Ciprian Vîntdevară, coordonatorul Astroclubului „Perseus” Bârlad. (VEZI ŞI: Aceasta e aplicaţia care îi ajută pe oamenii orbi să „vadă“. E incredibil cum poate schimba vieţile nevăzătorilor)
„Planetariul pentru nevăzători reprezintă o construcţie specială, formată dintr-un schelet cubic de lemn, cu o platformă mobilă desupra, ce conţine o cupolă pe care sunt în interior, fixate constelaţiile, formate din stele tridimensionale legate între ele în forma tiparului stelar. În interiorul structurii modulare, avem un fotoliu reglabil pe înălţime şi pe orizontală, cu posibilitatea rotirii la 360 grade. Un ghid audio însoţitor este «secretul succesului» acestui planetariu pentru nevăzători. Călătoria sau aventura printre stele a nevăzătorilor porneşte dintr-un punct fix, de bază, direcţia nordului, indicată de cupolă”, spune muzeograful.
Planetariul îi ajută pe nevăzători să îşi contureze imaginea fiecărei constelaţii în parte.
„Din poveste în poveste, din descriere în descriere, este conturată în mentalul utilizatorului imaginea fiecărei constelaţii şi reverberaţia culturală pe care o poartă”, mai arată Dumitru Ciprian Vîntdevară.
El precizează că ghidul audio este disponibil pe Google Play store, pentru dispozitivele android sau pe pagina www.planetariupentrunevazatori.crt-ro.com.
„Planetariul pentru nevăzători este un proiect unic cu caracter naţional, iniţiat de către Complexul Astronomic Baia Mare şi finanţat cu ajutorul AFCN – Administraţia Fondului Cultural Naţional. Instituţia noastră este partener în cadrul acestui proiect deosebit, care se derulează în mai multe oraşe din ţară: Baia Mare, Bârlad, Galaţi, Constanţa, Bucureşti, Craiova şi Cluj-Napoca”, mai spune muzeograful. (CITEŞTE AICI: Nu văd instrumentele, dar simt muzica! Care este povestea tulburătoare a DREAMS DRUMS DRUUM de la Românii au Talent)
Inaugurarea planetariului pentru nevăzători va avea loc sâmbătă, 25 noiembrie 2017, ora 11.00, la sediul central al muzeului din Bârlad, din Strada Vasile Pârvan nr. 1.